Wanneer u regelmatig fietst zult u niet kunnen voorkomen dat er weleens iets stuk gaat aan uw fiets. Door uw fiets goed te onderhouden is het echter wel mogelijk om slijtage aan uw fiets te voorkomen en kunnen ergere pechgevallen worden voorkomen. Niet alleen in de zomer, maar juist ook in de winter is het aan te raden om uw fiets goed te onderhouden. Welke spullen vormen de basis voor een goed fietsonderhoud en welke stappen moet u nemen om uw fiets juist te onderhouden?

  1. Fiets schoonmaken

Na het fietsen is het aan te raden uw fiets altijd schoon te maken met een borstel en warm water met een reiniger voor uw fiets. Uiteraard begint u aan de bovenkant van de fiets en werkt u naar beneden. De ketting en remblokjes kunt u schoonmaken met een kleine borstel of tandenborstel. Als u ook al het vuil onder de spatborden heeft verwijderd kunt u de fiets afspoelen met water. Tip: Gebruik geen sproeikop met sterke straal van een hogedrukreiniger. Hiermee spuit u water in de lagers van de versnellingsnaaf en trapas. Laat nu de fiets goed drogen.

  1. Ketting smeren

Na het wassen van uw fiets kunt u verder met het onderhoud aan de ketting. Zorg dat het achterwiel van de grond is. Zet de fiets op een bokje, of hang hem aan een ophangketting. Draai de trapper langzaam naar achteren en spuit de ketting in met een ontvetter. De ontvetter zorgt voor een vuilafstotende en beschermende laag welke uw ketting optimaal houdt. Na het ontvetten smeert u de ketting in met dunne olie, teflonspray of siliconenspray. Vervolgens draait u de ketting een paar keer rond, zowel voor- als achteruit, om de olie goed te verdelen. Verwijder eventueel het overige smeermiddel met een oude doek.

  1. Kabels smeren

Na het reinigen en smeren van de ketting komt u bij het smeren van de kabels van de versnellingen en remmen. Deze kabels kunnen bij de meeste fietsen met een derailleur worden los geklikt. Voor het derailleurmechanisme is een speciale spray te verkrijgen.

Maak de kabels goed schoon en droog en smeer draaiende onderdelen eventueel in met wat kettingspray of olie, welke u ook in stap twee heeft gebruikt.

Dit is een mooi moment om ook de remmen even te controleren. Als u de remgreep (te) ver moet indrukken, moet de kabel wat worden aangespannen. Aan de voorkant van uw remgreep zit een stelschoef. Deze kunt u een paar slagen naar buiten draaien. Tip: Draai de contramoer goed tegen de remgreep zodat de stelschroef niet losgaat tijdens het fietsen.

  1. Bandenspanning controleren

De bandenspanning van een fiets is zeer bepalend voor de rolweerstand van de band. Hoe hoger de bandenspanning, des te lager is de rolweerstand. Met een goede bandenspanning is de kans op een lekke band vele malen kleiner en gaat de band langer mee. Welke bandenspanning het beste is voor uw fiets hangt af van de breedte van uw fietsband. Tip: Met een bandenspanningsmeter of fietspompen met een metertje erin kunt u gemakkelijk uw bandenspanning aflezen tijdens het oppompen.

Extra onderhoud voor de winterperiode

Voor de echte die-hard fietsers maakt het natuurlijk niet uit of het zomer of winter is. In de winter zal uw fiets door zout en pekel echter wel sneller gaan roesten. In die periode is het dus aan te raden bovenstaande tips extra goed op te volgen. U kunt de rest van de fiets verder behandelen met wax-spray. Voor de winterperiode geven we u graag wat extra tips.

  • Zet uw fiets, zeker in de winter, op een droge en warme plaats. Als u een elektrische fiets rijdt is het aan te raden de accu te bewaren op een droge plek, waar het niet vriest.
  • In de winter wordt door kou de actieradius van uw elektrische fiets verkleind. Houd hier rekening mee.
  • Zet uw zadel in de winterperiode een klein stukje lager. U kunt dan gemakkelijker bij de grond komen bij een eventuele valpartij.
  • Zorg voor sterke fietsverlichting. Fietsverlichting is er in vele soorten en maten. In buitengebieden dient u een sterkere fietsverlichting te hebben dan in de binnenstad. In de binnenstad volstaat een eenvoudige LED-lamp.
  • Maak uw fiets winterklaar en kies voor speciale winterbanden. Deze hebben een beter profiel voor glad en nat weer en hebben hierdoor een betere grip.